Scoren in de zoekrobots: hoe werkt dat?
Wanneer we voor u een nieuwe website bouwen, dan overlopen we graag samen met u de lijst en de links hieronder. Zo krijgen wij een idee van uw verwachtingen. En zelf krijgt u een betere kijk op de werking van de zoekrobots. Voor een goede score moeten we een website bouwen die door de zoekmachines gemakkelijk te interpreteren is. Maar de uiteindelijke doelgroep van uw site zijn de gebruikers, uw klanten en potentiële klanten. Geef hen interessante informatie, schrijf over uw bedrijf, over uzelf, geef de bezoeker een reden om te reageren (call-to-action). Wanneer we met deze wetenschap vertrekken, dan zijn we al een eind weg!
Zoekrobots evalueren uw website o.a. op:
- De benaming van de pagina. Kies voor een relevante naam. Deze pagina bijvoorbeeld hebben we de naam gegeven 'beter-scoren-in-de-zoekrobots', zie bovenaan op uw scherm. Of het werkt, kan u misschien even uittesten bij Google.
- De titels boven de tekst: die moeten in relatie staan met de inhoud van de tekst zelf.
- De tekst: een zoekrobot die een bepaald woord niet vindt op uw site, zal uw site ook niet vermelden bij de zoekresultaten. Gebruik in de tekst ook varianten van een bepaald woord, tenminste wanneer ze relevant zijn (bijvoorbeeld: sportkleding, sportkledij enz...)
- De namen van de foto's: ook die zijn bepalend voor de uiteindelijke rangschikking. Geef dus namen die relevant zijn. Maak deze ook weer niet te lang: dat schept verwarring en wordt door Google officieel afgeraden.
- De namen van gemaakte links: wanneer een link tot stand komt via een foto, dan heeft de zoekrobot geen enkel idee van de relevantie van die link. Zoekrobots zijn misschien wel slim, maar niet slim genoeg om een foto te herkennen.
- Het aantal links dat gelegd wordt vanuit andere sites naar uw eigen site. Bovendien speelt de ernst van die verwijzende sites daarbij een rol. Wanneer een drukbezochte site van een universiteit naar uw site verwijst, dan is dat beter dan wanneer de link komt van een plaatselijke hobbyclub bijvoorbeeld.
- Het aantal links dat u zelf legt naar andere sites. En ook hierbij is de ernst en het bezoekersaantal weer belangrijk.
- Responsive design: is uw website gebruiksvriendelijk op alle apparaten (computer, tablet, smartphone, ...)? Als het antwoord 'ja' is, scoort u weer een stuk beter.
- Een beveiligde verbinding is ook belangrijk. Websites die een SSL-certificaat hebben, krijgen voorrang op andere websites. De beveiliging van een website kan je gemakkelijk controleren aan de hand van het groene slot vooraan in de adresbalk.
- De locatie die vermeld wordt. Staat uw adres met gemeente bij de contactpagina? Bij mensen uit deze gemeente zal u een betere plaats krijgen dan uw concurrenten verder weg.
- Het duurt altijd een tijd -soms enkele dagen, soms een maand- voor de zoekrobots nieuwe sites of nieuwe inhoud hebben gevonden en geïndexeerd. Bekende sites die beter scoren, scoren ook vlugger.
- Het is logisch dat een tien jaar oude site met veel bezoekers hoger scoort dan een nieuwe site met weinig of geen bezoekers.
- Het is een vicieuze cirkel: hoe meer bezoekers op uw site komen, hoe hoger de score in de zoekrobots, hoe meer bezoekers op uw site komen, hoe hoger...
Wat kan u zelf doen?
- Geef vooraf al de juiste naam aan de foto's. Gebruik geen hoofdletters, geen uitroeptekens, geen spaties, geen accenten. Kies de naam waarmee u het best wil scoren, in de juiste taal, en let nog even extra op typefoutjes. Deze kunnen cruciaal zijn bij de indexering. Opgelet: soms zal gezocht worden naar 'sparrelaan' en soms naar 'sparrenlaan'.
- Kies de juiste titels en schrijf teksten die ook werkelijk interessant zijn voor de bezoeker. Is schrijven niet uw grootste liefhebberij, dan doet Prospector dat graag voor u.
- Wijzig uw website regelmatig, breng nieuwe actuele onderwerpen.
- Geef ons vooraf de juiste namen voor de pagina's, of geef ons voldoende informatie zodat we de namen voor u kunnen kiezen. Zelf kan u altijd controleren en bijsturen, ook wanneer de site al langere tijd online is.
- Geef ons een aantal websites naar waar we kunnen linken. Kies deze sites zorgvuldig door bijvoorbeeld hun score in de zoekrobots vooraf te controleren.
- Zorg ervoor dat de vragen van bezoekers ook beantwoord worden: wie, wat, wanneer, waar, hoe, waarom... zijn daarbij handige hulpwoorden.
- Maak aan uw bezoeker duidelijk aan wie u wat wil verkopen. Geef hen een reden om uw website later nog eens opnieuw te bezoeken. Een pagina met 'laatste nieuws', 'korting', 'interessante aanbiedingen' bijvoorbeeld. Prospector kan voor u één of meerdere (of alle) pagina's aanmaken die u zelf gemakkelijk kan aanpassen.
- Zorg voor een fotoalbum en vernieuw deze met regelmaat.
- Maak reclame voor uw website! Zet uw website-adres op alle bedrijfsdrukwerk, uithangborden, uitstalramen, auto's, vrachtwagens, advertenties...
- Meld uw site aan bij alle relevante portaalsites. Dit is meestal gratis en kan heel wat extra-bezoekers opleveren. Kijk bijvoorbeeld even op de portaalsite voor alles wat te maken heeft met vijvers.
- Wanneer Prospector zorgt voor de hosting van uw website, dan beschikt u over bezoekersstatistieken waarbij u het verkeer op uw website kan volgen. Klik hier voor meer informatie over deze statistieken. Door regelmatig de statistieken te bestuderen krijgt u een beter zicht op de werking van uw site.
Nog enkele nuttige links:
Beginnershandleiding Google
Bedrijfsoplossingen
Alles over Google
Richtlijnen voor webmasters
Discussiegroep voor webmasters
Meer Google-producten